Alfred Ballast

Miluji psy. Na koloběžce jsem začal jezdit, abych stačil při venčení tomu svému. Když v roce 2014 můj pes zemřel, uvědomil jsem si, že kromě ztráty milovaného zvířete mi chybí i projížďky na koloběžce. Začal jsem jezdit bez psa a brzy zjistil, že v Holandsku je spoustu dalších nadšenců koloběhu, kteří se sdružují ve skupinách a pořádají společné vyjížďky.

Po pár měsících jsem se cítil natolik dobře, že jsem se zúčastnil výletu na 25 km ve skupině.

Velmi mě to bavilo, takže po pár dalších týdnech padla další meta, 40 km. Stal jsem se členem koloběžkového týmu Rotterdam a rok nebo dva jsem závodil /už si přesně nepamatuji/. Závody mě přivedly ke konceptu 28/28, ale brzy jsem zjistil, že nabídka strojů 28/28 v té době prakticky neexistovala, nebo byla velmi slabá.

Velmi rád věnuji svůj čas hledáním precizních a kvalitních komponentů a řešení. Tak dlouho jsem hledal, až jsem objevil. Vaška Juna v Plzni. Jeho zkušenosti byly nedocenitelné, postavil mi krásnou koloběžku. Chtěl jsem se ujistit, že koloběžka bude podle mých představ, tak jsem se rozhodl, že si ji vyzvednu v Plzni osobně. Výsledek byl k mé naprosté spokojenosti. Následně jsem chtěl něco do terénu na platformě 26/26. Vašek mi opět postavil parádní stavbu, 26/26 na kotoučových brzdách. Jezdila výborně.

A potom, myslím, že to bylo na konci roku 2015 /nebo 2016?/, Vašek dal na Facebook fascinující fotky, které ve mě vzbudili nejen zvědavost, ale i velký zájem.

Zavolal jsem  mu, abysme prodiskutovali klady a zápory nově vznikající koloběžky 28/28 od          M-I-B-O, která byla pořád v předprodukční verzi.

A tak jsem objednal a dostal své vůbec první M-I-B-O Revoolution, které byla jako dělaná pro sportovní turistiku. Speciálně na dlouhé vzdálenosti. Jakmile jste její větší váhu dali do pohybu, tak jela a jela. Ze mě a mého Revoo se stala nerozlučná dvojka. Brzy jsem začal jezdit výlety nad 100 km. Ukázalo se, že lidem v komunitě se mé Revoo líbí, tak jsem objednal pár dalších. V mezičase jsem pracoval na svém Revoo, až jsem se dostal na váhu, která byla akceptovatelná. Následovaly kvalitní kola a obutí. Teď jsem byl spokojen, jízda byla parádní. Díky této aktivitě jsem se začal zajímat o stavby, technické řešení a komponenty, takže jsem začal postupně stavět koloběžky a poskytovat poradenství i dalším jezdcům. Co mi dělá radost, když mohu postavit koloběžku na solidním rámu, který je zpracován na vysoké úrovni, třeba jako M-I-B-O.

Můj zájem se ještě rozšířil, když byla uvedena do prodeje koloběžka GoodSpeeed 26/26.Hned jsem si jednu objednal. První úprava bylo nahrazení kotoučových brzd hydraulickými Magura HS33. Ale postupně jsem zase přešel na kotoučové brzdy. Jejich dávkování při brzdění a výborné brzdící schopnosti jsou nedocenitelné. Zvláště pak na mokru...a jak víte, v Holandsku hodně prší.   

A pak, na konci roku 2017, dorazila nová generace Revoo. Měl jsem jeden z prvních produkčních kusů, postavil ho jako závoďáka.

Jezdila ho Diane Teygeman. Vyhrála na něm dva tituly na Mistrovství světa v Losseru, 2018.

Nové Revoo je velký krok dopředu v porovnání s první generací. Ale stejně jezdím na svém prvním. Stejně jako na GS, nutí tě se odrážet větší silou. Je to pro mě skvělý trénink.